Bakan Tunç: Güçlü bir adalet sistemini hayata geçireceğiz

Bakan Tunç: Güçlü bir adalet sistemini hayata geçireceğiz Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ‘7. Yılında İstinaf Kanun Yolu Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Bakan Tunç yaptığı konuşmada, adaleti sağlamanın ve hakkı hak edene vermenin, devletin temel görevleri arasında bulunduğunu kaydetti. “Gerçekleştirdiğimiz önemli reformlardan biri bölge adliye mahkemelerinin kurulmasıdır” Bakan Tunç, 21 yıldır reform iradesini her şartta koruyup milletle...

Bakan Tunç: Güçlü bir adalet sistemini hayata geçireceğiz

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Tunç: Güçlü bir adalet sistemini hayata geçireceğiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ‘7. Yılında İstinaf Kanun Yolu Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Bakan Tunç yaptığı konuşmada, adaleti sağlamanın ve hakkı hak edene vermenin, devletin temel görevleri arasında bulunduğunu kaydetti.

“Gerçekleştirdiğimiz önemli reformlardan biri bölge adliye mahkemelerinin kurulmasıdır”

Bakan Tunç, 21 yıldır reform iradesini her şartta koruyup milletle beraber yol almaya devam ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Güven veren ve erişilebilir adalet için gerçekleştirdiğimiz önemli reformlardan biri hiç şüphesiz bölge adliye mahkemelerinin kurulmasıdır. Adli yargıda, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Samsun, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere 7 bölgede faaliyete geçirdiğimiz istinaf mahkemelerinin sayısını, 2017’de Bursa ve Adana, 2018’de Konya ve Sakarya, 2019’da ise Diyarbakır, Van, Trabzon ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemelerini faaliyete geçirmek suretiyle 15 bölgeye çıkardık. 2022’de ise Denizli, Malatya ve Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemelerini kurarak sistemi daha da güçlendirmek için bir adım daha attık. Yeni kurduğumuz bu mahkemeleri de kısa sürede faaliyete geçireceğiz. İdari yargıda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Konya, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere 7 bölgede faaliyete geçirdiğimiz Bölge İdare Mahkemelerinin sayısını, 2020’de Adana ve 2021’de Bursa Bölge İdare Mahkemelerini faaliyete geçirmek suretiyle 9 bölgeye çıkardık.”

“Yargıtay ve Danıştay’ın içtihat odaklı çalışabilmesinin önünü açmış olduk”

Bölge adliye mahkemelerin verimliliğini, iş yükünü ve davaların ortalama görülme sürelerini devamlı takip ettiklerini belirten Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükü gözle görülür bir şekilde azalmıştır. 2015’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yılda 433 bin 650 dosya gelmekteyken, bu sayı 2022’de 165 bin 825’e indi. Yargıtay ceza dairelerine gelen dosya sayısı yüzde 61,8 oranında azaldı. 2015’te Yargıtay hukuk dairelerine yıl içinde 544 bin 767 dosya gelmekteyken, bu sayı 2022’de 139 bin 764’e indi. Hukuk dairelerine gelen dosya sayısı da yüzde 74,3 oranında azaldı. İstinaf kanun yolunun faaliyete girmesiyle birlikte Danıştay’a 2016 yılı için 267 bin 831 dosya gelmekteyken bu sayı, 2022’de 80 bin 774’e düştü. Danıştay’a gelen dosya sayısı yüzde 69,8 oranında azaldı. Bu sayede, Yargıtay ve Danıştay’ın temyiz merci olarak asli vazifesi dahilinde içtihat odaklı çalışabilmesinin önünü açmış olduk.”

Bakan Tunç: Güçlü bir adalet sistemini hayata geçireceğiz

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.